Det finns många våtenheter på vårdhem, äldreboenden och vårdcentraler och vattenskador har ofta en högre självrisk än andra skador. Det är därför angeläget för såväl hyresvärd som hyresgäst att hålla ett öga på riskerna för läckage eftersom vattenskador ofta innebär ett längre stopp. Smygande läckage kan också ge upphov till mögelbildning.
Våtisolering måste hålla tätt - Exempel på vanliga ställen där vatten kryper in är skarvar i våtrumstapeter och mattor, skarven mellan golvbrunn och golvmattan, skruv och rörgenomföring i golvet vid handfat.
Kopplingar och slangar måste vara täta - T ex kopplingar under sköljbänk, slanganslutningar till tvätt- och diskmaskin.
Stäng av vattnet på tvätt- och diskmaskiner - Finns avstängningskran som gör att inte vattentrycket står på till maskinen den tvättat/diskat färdigt?
Tvätt- och diskmaskiner ska stå på vattentätt underlag - Blir det ett läckage så ska inte vattnet rinna ner i trossbotten. Vattentätt golvmaterial som viks upp på väggen är bra. Finns inte det bör ni lägga under ett ”diskmaskinsunderlägg” (en plastskiva som finns att köpa av återförsäljare av vitvaror). Plastskivan gör att vattnet vid ett läckage rinner framåt ut på golvet så att man upptäcker skadan direkt.
Anlita proffs - Det finns idag ett strängt regelverk för våtisolering. Det är många krav som ska uppfyllas, därför bör arbete som berör våtisolering utföras av en fackman.
Duschar kan förses med automatisk avstängning - Precis som på gym och spaanläggningar så kan duschar installeras med automatisk avstängning så det bara är möjligt att få vatten under en kortare tid. Detta kan förhindra eventuell skadegörelse.
Installera vattenfelsbrytare - En vattenfelsbrytare varnar för tryckfall och slår automatiskt av vattnet när det börjar läcka.